Én slags netsvindel kan du IKKE sikre dig imod

Malware, social engineering og antivirus; vi kender alle truslerne, og det er noget, vi kan sikre os imod. Men der er én form for svindel, der er nærmest umulig at gardere sig imod.

Du følger alle de gode råd, der findes, når du handler på nettet og alligvel risikerer du, at kriminelle hackere rydder din konto for penge. Troværdige webshops kan hackes, så dine kreditkortoplysninger havner i de forkerte hænder – og det er ikke din skyld! For nylig er det sket for bahne.dk, og selvom du passer på, kan det det være dig, der kommer i klemme næste gang.

“(…) det store og altoverskyggende problem er kompromitteringer og lækager af data, hvor du ikke som forbruger eller kunde har nogen jordisk chance for at vide, at du bliver snydt. Og du har slet ingen muligheder for at stoppe snyderiet,” siger Sune Gabelgaard, der har en fortid i politiet, til Politiken, og han fortsætter:

“Det er en hel industri, der bare bliver mere og mere effektiv. Du kan sidde med dit kort i lommen, og så fordi du engang har brugt det til en handel på internettet, er der nogen i den anden ende, som ikke helt kunne finde ud af at håndtere kortet korrekt. Så er dine data faktisk sluppet fri i cyberspace, og så kan de forkerte mennesker få fat i dem.”

Ét råd du skal følge

Hvis du ikke kan gardere dig mod denne form for kriminalitet, hvad gør du så; vågner du bare op en dag, og så er din konto tømt for alle værdier?

Til TV2 siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, at der kun er én ting at gøre; du skal løbende holde øje med dine kontoudtog, og hvis der bliver trukket beløb, du ikke kan genkende, skal du kontakte din bank med det samme.

“Vi har en rigtig god beskyttelse. Hvis vi ikke selv har gjort noget forkert, er det jo banken, der dækker gildet,” forklarer han.

Og det lader til, at det eneste, du kan gøre, er at vænne dig til denne form for kriminalitet: “Svindlerne flytter derhen, hvor der er noget at komme efter,” forklarer Vagn Jelsøe – og det er der her.

 

Værn om din digitale sikkerhed

Vigtigst af alt er det, at du holder øje med dine kontoudtog, men der er også nogle ting, du kan gøre, der højner din generelle sikkerhed, hvis du handler på nettet:

1) Vær opmærksom på fuphjemmesider

2) Kig efter e-mærket

3) Brug din sunde fornuft

Hvis du vil vide mere om sikker e-handel, kan du læse med her – og hvis du vil undgå at blive offer for traditionelle hackere, kan du læse mere her.