nethandel snyd

Undgå at blive snydt, når du handler på nettet

Digitale svindlere sidder klar bag skærmen, når du handler på nettet, og de snyder dig, hvis de kan. Hos My-Data har vi samlet 3 gode råd, der hjælper dig til sikker nethandel.

Det bliver mere og mere populært at shoppe fra sofaen, og derfor har it-kriminelle taget plads i cyperspace, hvor de forsøger at tage dig ved næsen. Medmindre du er opmærksom. Der er nemlig mange ting, du kan gøre for at sikre dig, at webshoppen er sikker og pålidelig.

Det handler om 3 ting: undersøg webshoppen, læs købsbetingelserne og betal sikkert.

1) Tjek webshoppen

Inden du godkender et køb på en ny webshop, skal du undersøge den grundigt. Kig blandt andet på følgende:

 • Webshoppens kontaktoplysninger. Det skal være let for dig at finde virksomhedens navn, en e-mailadresse, et telefonnummer og virksomhedens fysiske adresse.
 • Webshoppens ophavsland. Undersøg om hjemmesiden er dansk ved at slå adressen op på hostmaster.dk eller whois.com, hvor du kan se, hvor virksomheden er registreret. Selvom adressen ender på .dk, er det ikke en garanti for, at den er dansk.
 • Webshoppens CVR-nummer. Danske virksomheder har et 8-cifret CVR-nummer, og det bør stå på hjemmesiden sammen med andre kontaktoplysninger.
 • E-mærket. Kig efter e-mærket, når du handler på nettet. Det er en dansk mærkningsordning for virksomheder, der har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning samt en række fastsatte retningslinjer for sikker e-handel.
 • Realistiske priser. Brug din sunde fornuft, når du tjekker priserne på en hjemmeside. Lyder det for godt til at være sandt, så er det som regel netop det. Samtidig kan “skæve priser” som 281,23 kr. være et tegn på, at prisen er oversat af en maskine.
 • Brugeranmeldelser. Sider som Trustpilot skal altid tages med et gran salt, men du kan sagtens bruge dem til at danne dig en grundlæggende idé om andre brugers oplevelser med en given virksomhed.

2) Læs købsbetingelserne

Det er fristende at springe over købsbetingelserne, når du handler, men selvom det kan være tungt at komme igennem, bør du altid læse dem grundigt, inden du handler. Vær opmærksom på følgende:

 • Fortrydelsesretten. Hvis den vare, du køber, ikke er omfattet af fortrydelsesretten, skal webshoppen gøre det klart og tydeligt for de handlende.
 • Betingelser for returvarer. Læs hvilke regler, der gælder, hvis du ønsker at sende en vare retur og undersøg, hvem der betaler fragten.
 • Abonnementsbetalinger. Gratis prøvepakker er ofte omfattet af et bindende abonnement, så læs betingelserne grundigt igennem, inden du siger ja til en vareprøve.

3) Sikker betaling

Efterhånden findes der en lang række af betalingsmuligheder, når du handler på nettet, og du skal sørge for at vælge den løsning, der stiller dig bedst i forhold til sikkerheden. Følg disse råd:

 • Betalingskort eller MobilePay. Betal altid med et betalingskort eller med MobilePay. På den måde kan du få dine penge igen, hvis du aldrig modtager varen eller hvis webshoppen trækker et højere beløb end aftalt. Modsat bør du aldrig betale med bankoverførsel, da banken i så fald ikke kan hjælpe dig, hvis du bliver snydt.
 • Oplys aldrig dit kortnummer. Det eneste tidspunkt, du må oplyse dit kortnummer, er, når du er ved at betale for din vare ved kassen. Du må aldrig sende oplysningerne per mail eller telefon.
 • Gem din kvittering. Når du handler på nettet, får du som regel en bekræftelse på mail, og den skal du gemme, så du har dokumentation for din handel, hvis du bliver snydt.