backup data

Backup: Undgå at miste vigtige filer

Backup er en af de ting, de fleste ved, de bør tage, men som mange alligevel undlader. Vi giver dig et overblik over mulighederne for backup, så du ikke mister alle dine filer, når computeren går i stykker eller bliver hacket.

Computere er nogle sarte væsener, og indimellem går de ganske enkelt bare i stykker. Andre gange bliver de hacket af it-kriminelle. Begge dele kan betyde, at dine billeder, videoer, dokumenter og andre filer på din computer forsvinder og ikke kan genskabes.

Vil du opbevare dine uerstattelige filer i sikkerhed for uvedkommende, skal du lave en backup, så du kan få dem tilbage, hvis uheldet er ude. Men backup er ikke bare backup. Der er flere forskellige muligheder, og nedenfor gennemgår vi de mest udbredte og slutter af med vores anbefalinger i forhold til sikker backup.

USB-nøgle og ekstern harddisk; er det sikkert?

Blandt de mest brugte backup-løsninger er USB-nøglen og den eksterne harddisk, som begge skal tilsluttes manuelt til computeren. Det er enkle metoder, som de fleste kan håndtere, og netop derfor er de så populære – men er de sikre?

Både og. Hvis målet er, at du skal kunne genskabe dine data, hvis computeren går i stykker, så er både USB-nøglen og den eksterne harddisk fine værktøjer. Ønsker du derimod at opbevare dine filer i sikkerhed for it-kriminelle, så er det ikke denne løsning, du skal gå efter – det er ganske enkelt et sikkerhedsmareridt.

Har du en virus på din computer, vil den kunne overføres til USB-nøglen eller harddisken i det sekund, den sættes i stikket, og næste gang du tilgår dine data fra en ny enhed, vil virussen overføres hertil. Din backup bliver altså smittebærer og i løbet af kort tid, kan alle dine enheder være inficeret med vira; i slemme tilfælde risikerer du, at alle dine data går fuldstændig tabt.

Er online backup vejen frem?

Det bliver mere og mere populært at opbevare sine data i skyen, og efterhånden som nye cloudløsninger ser dagens lys, bliver det også nemmere og nemmere. Spørgsmålet er bare, om det er sikkert?

Igen er svaret både og. Det kan være sikkert, men du skal være opmærksom på at vælge den rette udbyder, for det er ikke alle cloudløsninger, der er sikret mod ransomware.

Kort fortalt betyder cloud hosting, at dine filer opbevares på en ekstern server, som du kan tilgå døgnet rundt uanset hvor i verden, du befinder dig. Problemet er bare, at i mange tilfælde vil hackerne få direkte adgang til din cloudløsning, hvis de har adgang til din computer, og dermed kan de fastfryse dine data begge steder – og så er din backup ikke meget værd. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rette leverandør; du skal være kritisk, og du skal ikke være bange for at stille spørgsmål. Undersøg om cloudløsningen er ransomwaresikker, og sørg for, at dine filer automatisk krypteres, inden de lagres på serveren.

Som it- og sikkerhedseksperter vil vi til hver en tid vælge at opbevare vores data i skyen, og vores egen backupløsning er et godt bud på en sikker løsning. Tag endelig et kig, hvis du er nysgerrig, og stil gerne spørgsmål, hvis du vil vide mere.