Sextortion

Sextortion: Undgå svindlerne og de fiktive sexvideoer

Tusindvis af danskere har været udsat for såkaldt sextortion, hvor svindlere forsøger at afpresse offeret med – ofte fiktive – sexvideoer.

”Betal nu eller jeg sender intime optagelser fra dit webcam til din familie og dine venner.” Nogenlunde sådan kan det lyde, hvis du bliver kontaktet af en af de svindlere, der forsøger at narre penge fra uskyldige danskere.

Og det er ikke bare det.

Svindleren sender samtidig et af dine personlige passwords med beskeden for at overbevise dig om, at din computer virkelig er hacket. Han vil påstå, at han har installeret malware på din computer og dermed har haft adgang til dit webcam sammen med optagelser af de hjemmesider, du har besøgt.

Og det er her, afpresningen begynder.

Svindleren hævder at have optagelser, der viser, at du har besøgt pornografiske hjemmesider, og i den forbindelse har han brugt dit webcam til at optage seksuelle videoer med dig som hovedrolleindehaveren.

Hvis du ikke betaler et sted mellem 20.000-50.000 kr. til en specifik Bitcoin-konto, vil svindleren sende videoen til alle dine kontakter.

Kan du nikke genkendende til de sider, svindleren refererer til, føler du nok et sug i maven, men du må ALDRIG tro de kriminelles løgne og hemmelige optagelser. Meld i stedet afpresningen til politiet eller slet mailen.

Aner du ikke, hvad personen taler om, kan du hurtigt glemme mailen. Men så alligevel… hackeren kender jo dit personlige password.

Hvor sikkert er dit password?

Det er skræmmende, når en svindler kender dit password, men det behøver bestemt ikke at betyde, at personen har hacket sig ind på din computer. Tværtimod stammer koden sandsynligvis fra en gammel læk, hvor store virksomheder som LinkedIn eller Adobe er blevet hacket, og derfor skal du ikke være nervøs. Men… hvis kriminelle sidder inde med dit brugernavn og din adgangskode, bør du overveje følgende:

Er det en kode, du stadig bruger?

Er svaret nej, kan du roligt slette mailen og glemme alt om forsøget på at snyde dig. Er svaret derimod ja, skal du straks ændre koden alle de steder, du bruger den; har du mulighed for det, så opret gerne en såkaldt to-faktorgodkendelse, hvor du skal indtaste en SMS-kode, hver gang du logger ind fra en ny enhed. 

Effektiv antivirus er vejen frem

Hver eneste dag verden over rammes computere af hackerangreb, og der skal ikke meget uforsigtighed til, før en hacker kan snige sig ind på din computer. Vil du undgå svindlernes angreb, er dit bedste forsvar et sikkert antivirusprogram, der beskytter både computer og mobiltelefon med antivirus, antimalware og automatisk online backup.

Hos My-Data har vi i mange år arbejdet med at styrke den digitale sikkerhed hos danskerne, og vi vil hellere end gerne hjælpe dig til et mere sikkert og trygt liv i den digitale verden.
.