Hvad er kryptering?

Hører du igen og igen, at du skal kryptere dine data eller din kommunikation for at undgå at blive snydt af it-kriminelle – men ved du ikke helt, hvad det betyder?

Kryptering er en essentiel del af din digitale sikkerhed, og det gælder uanset, om du færdes på nettet for din egen fornøjelses skyld, om du bruger det i arbejdsmæssig sammenhæng eller om du opbevarer data i skyen.

Men hvad er kryptering helt præcist?

Kort og godt handler kryptering om at gøre materiale ulæseligt for uvedkommende, men forklaringen er selvfølgelig meget længere og langt mere kompliceret end som så. Vi har forsimplet det, så du kan læse mere om, hvordan kryptering hjælper dig i dagligdagen, ligesom vi har samlet et par tips til at gøre din færden på internettet lidt mere sikker.

Kryptering sker på automatik

Til dagligt tænker de færreste af os over, at kryptering er et af de vigtigste værktøjer vi har, når vi skal holde vores data og beskeder private – det sker nemlig helt automatisk.

NemID og WhatsApp er to gode eksempler på kryptering. Når du taster dit brugernavn og din adgangskode til din netbank sammen med nøglen fra dit NemID, sørger internetprotokoller og sikre forbindelser for, at informationerne ikke kan læses af andre. Sender du en besked med WhatsApp, krypteres den, så snart du trykker ”send” – den omdannes ganske enkelt til en ulæselig mængde af tal, tegn og bogstaver, som kun kan læses, når den ankommer hos modtageren, hvor den automatisk dekrypteres.

Når du klikker ind på en hjemmeside, fx vores blog, så er de linjer, du læser, også krypteret. Det kan du se ved at kigge på hjemmesideadressen, der begynder med https. Det lille ”s” er din sikkerhed for, at hjemmesiden er sikker.

Dit bedste værn mod it-kriminelle

Kryptering er det absolut bedste digitale forsvar mod hackere, og det skyldes, at dagens teknologi kan lave krypteringer, der er så stærke, at kun computere kan knække dem – men det er et evigt kapløb mellem hackere og sikkerhedseksperter.

Når det alligevel lykkes hackere at få adgang til en computer, skyldes det ofte menneskelig uforsigtighed eller svage passwords.

Tre tips til din digitale sikkerhed

Det er på eget ansvar, når du færdes på internettet, og derfor kan du med fordel gøre dit for at sikre, at du ikke bliver offer for svindlere og kriminelle – og det gør du blandt andet ved at:

1) Lave stærke – og forskellige – passwords

Mange mennesker har en tendens til at bruge fødselsdage, familienavne, sportshold og lignende, når de laver passwords, og samtidig genbruger vi ofte vores adgangskoder på flere forskellige konti. Vil du gøre det sværere for de kriminelle at knække dit kodeord, skal det helst indeholde mere end 10 karakterer og bestå af en blanding af tegn, store og små bogstaver samt tal i et tilsyneladende tilfældigt sammensurium – og så skal du aldrig bruge det samme kodeord to steder.

2) Holde øje med hængelåsen

Vi har allerede været inde omkring det lille ”s” i starten af hjemmesideadressen. Tjek altid, at det er der, da det betyder, at trafikken mellem dig og hjemmesiden er krypteret og dermed sikker. Https beskytter dog kun mod såkaldt Man in the Middle-angreb og hjælper ikke, hvis hjemmesiden allerede er blevet hacket.

3) Bruge 2-trins godkendelse

Hvor det er muligt, skal du altid bruge såkaldt 2-trinsgodkendelse. Det gør du eksempelvis, når du anvender dit nøglekort eller hvis du skal indtaste en kode, du modtager på din smartphone, inden du kan logge ind på en given side – og det gør det langt sværere for hackere at skaffe sig adgang til din konto.