langsom-computer

5 grunde til at din PC er langsom

En langsom PC kan drive enhver til vanvid, og hvis man ikke ved, hvad man skal gøre for at løse problemet, bliver det kun værre og værre med tiden.

Men for at løse problemet, skal man vide, hvad der er galt – og det er der mange, der ikke gør.

Der er flere forskellige årsager til langsomme computere, men nogle er mere almindelige end andre. Er din PC langsom, skyldes det med stor sandsynlighed en eller flere af nedenstående ting.

1) Malware eller virus

Den primære årsag til en langsom PC er, at den er inficeret med malware eller virus; ondsindede programmer der er designet til at skade din computer og i værste fald til at stjæle data fra den. Det kan kun løses på én måde: med et antivirusprogram.

Har du ikke et antivvirusprogram, bør du få et installeret med det samme. Programmet kan fjerne de ondsindede vira, der allerede ligger på computeren, og i de fleste tilfælde vil det også holde dem fra døren fremadrettet.

langsom-pc

2) For mange midlertidige og slettede filer

Rigtig mange programmer gemmer filer på computeren, der kun skal bruges midlertidigt – og de færreste programmer sletter dem igen efter brug. Det betyder, at din harddisk fyldes op med overflødige filer, og det kan gøre computeren langsommere. Samtidig skal du selv huske at tømme papirkurven for de filer, der er slettet automatisk – ellers fylder de også på harddisken.

Et PC Checkup kan rydde op på din computer, så alle midlertidige og slettede filer bliver fjernet. Hvis du vil gøre det selv, skal du aktivt finde de midlertidige filer og flytte dem til papirkurven; du finder dem i ofte mapper, der hedder “temp” eller “tmp” – og husk at tømme papirkurven efterfølgende.

3) For lidt plads på harddisken

Din harddisk bruger du til at gemme data som billeder og dokumenter på, men det er også her, alle informationer vedrørende computerens styresystem og programmer ligger.

Og så har harddisken også et andet formål; den opbevarer computerens SWAP-fil.

SWAP-filen er en fil, der hele tiden ændres, mens computeren er i brug. Den samarbejder med computerens hukommelse og gemmer midlertidige data, som er nødvendige for at programmerne kan køre. Hvis der ikke er plads nok på harddisken, vil din computer føles langsom, fordi programmerne står i kø til at bruge SWAP-filen.

Problemet løser du ved at gennemgå dine programmer med hård hånd og fjerne dem, du alligevel ikke bruge. Samtidig kan det være nødvendigt at flytte filer, fx alle dine familiebilleder, til en ekstern harddisk.

4) Computeren har været tændt for længe

Alle nye computere kan i dag sættes på en vågeblusfunktion, som mange af os bruger i stedet for at slukke den, når arbejdet er afsluttet. En god tommelfingerregel er dog, at en nyere computer ikke bør være tændt i mere end 3 dage uden genstart. For en ældre computer er det kortere tid.

Du skal altså huske at genstarte computeren minimum et par gange hver uge; så får den en pause, hukommelsen frigives og din PC vil føles hurtigere.

5) Dit antivirusprogram sløver computeren

Du bør altid have et antivirusprogram installeret på computeren, men det skal indstilles korrekt. Hvis det scanner efter virus, mens du arbejder, kan det skabe problemer med hastigheden, fordi det ligger beslag på en del ressourcer.

Problemet løser du ved at indstille dit antivirusprogram til at scanne om aftenen eller om natten, hvor du ikke bruger din computer.